Obilježili smo Svjetski dan oživljavanja u suradnji sa Sportskom zajednicom Grada Rovinj-Rovigno, s trenerima smo prošli reanimaciju i korištenje AVD uređaja.

Prema procjenama, u Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja. Dakle radi se okvirno o 24 osobe dnevno, 700 osoba mjesečno, 9000 osoba godišnje. Prema procjenama Crvenog križa, primjerenu prvu pomoć zna pružiti 10 posto stanovništva. Veliki broj građana smatra kako je pružanje prve pomoći aktivnost “rezervirana” samo za medicinske djelatnike te da osobe koje nisu zdravstvenog usmjerenja to ne bi trebale poznavati. Statistički pokazatelji, međutim, govore da se u životu svakog od nas dogodi barem nekoliko situacija u kojima je potrebno brzo i pravilno pomoći naglo oboljeloj ili ozlijeđenoj osobi.
Unesrećene osobe trebaju prvu pomoć odmah. Osoba koja pruža prvu pomoć mora spasiti, a ne zbog nestručnosti i neznanja dodatno ugrožavati život, izazivati invaliditet ili nove ozljede kod unesrećene osobe. Upravo iz tog razloga je važno steći potrebno znanje o prvoj pomoći, a svi vozači, oni koji svakodnevno sudjeluju u prometu, obnavljati to znanje kako bi uvijek bili u mogućnosti pomoći unesrećenim osobama. U RH ne postoji obaveza ponavljanja prve pomoći nakon što osoba položi vozački ispit. Većina punoljetnih osoba samo se jednom u životu susretne sa edukacijom iz pružanja prve pomoći. Promicanje važnosti prve pomoći te kontinuirana izobrazba i osposobljavanje što više građana za pružanje prve pomoći u svim situacijama ozljeđivanja i naglo nastupajućih bolesti postaje sve značajnije u očuvanju života i zdravlja pojedinca i cijele zajednice.

 

Kontakt

De Amicis 11A, 52210 Rovinj
info@crvenikrizrovinj.hr
052 811 105   /   099 438 6220