Među prioritetima Svjetske zdravstvene organizacije i politike zdravlja za 21. stoljeće navodi se odgovornost društva za zdravlje, zdravstvena izobrazba stanovništva, partnerstvo različitih društvenih skupina i zakonski propisi. Ostvarenjem zdravstvenih programa širi se zdravstvena kultura svih građana.
Promicanje zdravlja definira se kao postupak koji ljudima omogućuje da unaprijede svoje zdravstveno stanje i osposobe se za kontrolu vlastitog zdravlja, te predstavlja odgovor i pomoć na potrebe i upite velikog broja posebno izloženih osoba i članova njihovih obitelji o tomu kako steći i zadržati zdravlje.

Gradsko društvo Crvenog križa Rovinj, u okviru zdravstveno preventivnog programa, radi na prosvjećivanju građana te zdravstvenom odgoju djece i mladeži. U okviru obaveznih zajedničkih akcija svih razina Hrvatskog Crvenog križa provodi aktivnosti:

u Tjednu Hrvatskog Crvenog križa (8.-15. svibanj) – mjerenje tlaka građanima
u Tjednu borbe protiv tuberkuloze i ostalih plućnih bolesti (14.-21. rujan) – radionice o zdravlju i podjela edukativnog materijala
u Mjesecu borbe protiv alkoholizma, nikotinizma i ovisnosti o drogama (15. studeni – 15. prosinac) – radionice u školama i podjela edukativnog materijala
Uloga društava Crvenog križa osobito je istaknuta u potpori javnom zdravstvu, a u izvanrednim stanjima može organizirati i preostali dio zdravstvene zaštite.

KLUB LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ROVINJ (KLA)

Klub liječenih alkoholičara osnovan je 1978. godine te djeluje u sustavu Crvenog križa Rovinj na način da Grad Rovinj iz proračunskih sredstava osigurava GDCK Rovinj sredstva za stručni rad i provođenje programa Kluba.
Predsjednik Kluba je Ilić Andro, a terapeut Ignjatov Branko. Na redovnim sastancima provode se i razvijaju principi samopomoći i samozaštite u cilju što duže apstinencije i edukacije o vlastitoj bolesti i mogućnosti liječenja. Kroz razgovor u Klubu, stariji apstinenti prenose iskustvo na mlađe članove kako bi se u obitelji liječenih alkoholičara popravila kvaliteta življeja. Zadatak članova i terapeuta se odnosi na davanje informacija o posljedicama prekomjernog konzumiranja alkohola, na pružanje pomoći u liječenju, kao i na rehabilitaciji i resocijalizaciji alkoholičara i članove njihovih obitelji.
Klub obuhvaća članove (liječene alkoholičare) sa područja Rovinja i općina Kanfanar, Bale i Žminj.
KLA radi svake srijede 18 – 20 sati u prizemnim prostorijama Doma zdravlja.

 

Kontakt

De Amicis 11A, 52210 Rovinj
info@crvenikrizrovinj.hr