Svatko može spasiti život, tim je riječima International Liaison Committee on Resuscitation (ILCOR), započeo prvu svjetsku inicijativu vezanu za srčani udar.
Svake godine 16. listopada obilježava se Svjetski dan oživljavanja kako bi se podigla svijest o važnosti primjene oživljavanja.
Sedam od deset slučajeva srčanih zastoja događa se upravo pred očima prolaznika, međutim manje od 20 posto osoba koje svjedoče takvom događaju će pristupiti i pružiti prvu pomoć.
Nadalje, statistika pokazuje kako postotak oživljavanja od strane slučajnih prolaznika varira od 5% u određenim zemljama, dok je u drugima taj postotak i 80%.
Smatramo, ukoliko bi se u svakoj od zemalja na svijetu taj prosjek povećao, na tisuće bi života (osuđenih na smrt uslijed srčanog zastoja u izvan bolničkim uvjetima) bilo spašeno.Međunarodna Federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca već je 150 godina vodeći izvor u edukaciji i prakticiranju znanja iz prve pomoći. Zajedno, te su dvije organizacije provele edukacije iz prve pomoći  za otprilike 20 milijuna ljudi, diljem svijeta.

Povodom Svjetskog dana oživljavanja, koji se održao u subotu, 16.10. na Trgu Maršala Tita u vremenu od 10 do 12 sati, vježbali  smo reanimaciju.
Zavod za hitnu medicinu u suradnji sa Crvenim križem Rovinj organizirao je demonstraciju jednostavnih postupaka oživljavanja. Prolaznici, građani su mogli vidjeti i isprobati postupke oživljavanja.
Cilj je bio informirati sve dobne skupine o važnosti pravodobnog prepoznavanja srčanog zastoja i poznavanja jednostavnih postupaka koji mogu spasiti ljudski život.
Edukacija građana održala se s ciljem buđenja svijesti svih građana o potrebi oživljavanja unesrećene osobe do dolaska hitne medicinske službe. Ovo je vrlo važno istaknuti iz razloga što u Hrvatskoj, prema procjenama, godišnje oko 9000 osoba doživi srčani zastoj izvan bolnice. Nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika. To je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska hitne medicinske pomoći. Zbog toga danas od deset žrtava srčanog zastoja, nažalost preživi samo jedna.
Želimo biti zajednica sa što manje smrtnih slučajeva i imati što bolje rezultate te ovakvim edukativnim akcijama podići svijest građana i naučiti ih kako spasiti život do dolaska hitne medicinske službe.
I ne zaboravimo da svi građani svijeta mogu spasiti život.
 

Kontakt

De Amicis 11A, 52210 Rovinj
info@crvenikrizrovinj.hr
052 811 105   /   099 438 6220